Zdrowie - co sprawia, że miód jest taki wyjątkowy?
Jesień w Pasiece Imago
Nadeszła jesień. Dni stają się coraz chłodniejsze, częściej pada deszcz, a liście mienią się paletą barw, aby w końcu opaść na ziemię. W Pasiece Imago pszczoły zostały już przygotowane do zimowania. W tym roku mamy wiele silnych rodzin pszczelich, co daje nadzieję na ich dobre przezimowanie. Ule nie są już otwierane, aby nie obniżać w ich wnętrzu temperatury i nie niepokoić ich mieszkańców. Można powiedzieć, że po intensywnym okresie pracy, nasze owady w końcu doczekały się urlopu. My za to możemy być wdzięczni za wytworzony przez nie miód, który jest szczególnie przydatny w tym okresie.
Miód to cukier i …..?
Zastanawialiście się kiedyś, jak to jest z tym miodem? Przecież to głównie cukier i woda. Zatem co sprawia, że jest taki wyjątkowy? Odpowiadają za to wszystkie pozostałe związki, które wchodzą w skład miodu. Są to przede wszystkim: enzymy, karotenoidy i flawonoidy, kwasy organiczne, związki fenolowe, w niewielkich ilościach związki mineralne i witaminy. Każdy z nich w jakiś sposób oddziałuje na nasz organizm, a wspólnie zebrane w jednym produkcje, mają wielokierunkowe właściwości zdrowotne.
Miód na przeziębienie
Szczególnie teraz, w okresie jesiennym, warto zadbać o wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Jak to zrobić? Z pomocą przychodzi nam miód. Jego regularne spożywanie wspomaga układ immunologiczny. Jednak to nie wszystko, ze względu na swój skład, produkt ten wykazuje działanie ograniczające rozwój bakterii jak i doprowadza do ich zniszczenia. Z tego też powodu może być stosowany pomocniczo w leczeniu przeziębień i stanów zapalnych.
Miód w profilaktyce… nowotworów?
Zgadza się. Właściwości przeciwutleniające miodu powodują, że może on być cennym sprzymierzeńcem w prewencji chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworów.
Miód jako źródło energii
Po dużym wysiłku fizycznym oraz umysłowym, organizm potrzebuje szybko uzupełnić rezerwy energii. Miód jest produktem odznaczającym się dużą zawartością łatwo przyswajalnych cukrów, dlatego jego spożycie jest idealnym sposobem na dodanie sobie energii. Z tego powodu jest on wykorzystywany przez sportowców nie tylko po wysiłku, ale również przed i w trakcie treningu.
Miód na zmęczenie
Miód stanowi źródło energii, dzięki której nasz organizm może czerpać siłę do dalszej pracy. Co ciekawe, ma on również zastosowanie w przypadku problemów z zasypianiem, przemęczeniem czy spadkiem nastroju. Wynika to z jego właściwości uspokajających.
Pamiętajmy
Chcąc jak najlepiej wykorzystać zdrowotne właściwości miodu, należy go spożywać w odpowiedni sposób. Przede wszystkim najlepiej jest to robić regularnie. Ważne jest również, żeby miód nie był poddawany działaniu zbyt wysokich temperatur. Najlepiej jest rozpuszczać go w letniej wodzie. Czynność ta sprawia, że zwiększają się jego właściwości antybakteryjne.
Jak już sami widzicie, włączenie miodu do naszej codziennej diety może zaowocować wieloma korzyściami. Warto zatem zaopatrzyć się w ten produkt, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy łatwo o infekcje. Zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć.
Więcej informacji na temat miodów, pszczół i pszczelarstwa znajdziesz na naszej stronie na Facebooku- Pasieka Imago.